Asigurarea de garantii raspunde pentru indeplinirea obligatiilor contractuale asumate de catre asigurat fata de beneficiar. Acestea pot fi garantii de participare la licitatii, de returnare a avansului, de buna executie si de mentenanta a lucrarilor in curs.
Incepand cu iulie 2009, (modificarea OUG 34/2006) legislatia echivaleaza asigurarile de garantii cu angajamentele de plata bancare si pot inlocui Scrisoarea de Garantie Bancara necesara pentru participarea la atribuirea contractelor in sistemul de achizitii publice.
Polita de asigurare acopera riscurile care decurg din neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce ii revin asiguratului in relatia cu tertii/ beneficiarii.
O alternativa la garantiile bancare, asigurarea de garantii are un statut financiar special si se poate incheia cu o analiza prealabila a companiei, privind bonitatea si capacitatea de buna executie a contractului.
In concluzie, de ce sa va blocati o anumita suma de bani intr-un proiect (licitatie) cand puteti evita acest lucru printr-o simpla asigurare cu costuri mult mai mici. Un beneficiu important este protectia impotriva executarilor abuzive ale garantiilor.
Costurile medii sunt negociabile si variaza in functie de indicatorii financiari ai asiguratului, tipul garantiei si al contractului garantat.

Nu este nici o inginerie financiara si se regaseste chiar in caietele de sarcini ale licitatiilor aferente.

Va enumeram documentele necesare analizei in vederea eliberarii unei astfel de garantii
In principiu se face o analiza financiara de catre societatea de asigurari care emite polita de asigurare, similara cu analiza acordarii unui credit, deci trebuie sa furnizati urmatoarele documente:

Documentele contabile: bilanturile pe ultimii 2 ani; balanta pe ultima luna si/sau pe luna decembrie a anului care tocmai s-a incheiat
Caietul de sarcini – daca e vorba de garantie de participare la licitatie (anunt si fisa date);
Contractul de prestari servicii – daca e vorba de garantie de buna executie sau de mentenanta.
Procesul verbal de receptie pentru o lucrare finalizata, din care sa rezulte ca pana la data formularii solicitarii de asigurare nu sunt pretentii de despagubire

Odata ce documentele contabile sunt introduse in sistem si firma este eligibila asigurarile de garantii se pot emite si a doua zi de cand solicitati acest lucru.
Asigurarile de garantii pot inlocui "Scrisoarea de Garantie Bancara" necesara pentru participarea la atribuirea contractelor in sistemul de achizitii publice.
Companiile care participa la licitatii de atribuire trebuie sa stie ca autoritatile contractante nu au dreptul sa aleaga sau sa impuna modalitatea de garantare.

De ce sa depui garantia pentru o licitatie si sa-ti blochezi banii cand poti sa faci o simpla asigurare si sa scapi de de toate grijile.
Acum prezenti in:

Constanta, Navodari, Mihail Kogalniceanu, Lumina, Ovidiu, Medgidia, Murfatlar, Valu lui Traian, Agigea, Techirghiol, Eforie, Costinesti, Cernavoda, Harsova, Mangalia si Timisoara.